Nici nu vă puteți imagina câtă aventură și voie bună poate încăpea în două zile. Împreună cu Adventure Atelier am parcurs un traseu care a avut tot ce trebuie: vreme bună, priveliște și aventură! Am trecut munții prin Tabla Buții, am urcat apoi până sus pe Lăcăuți și am coborât înapoi spre casă pe frumoasele plaiuri buzoiene.
Îmbarcați în două Land Rover Discovery 2 pregătite de tură de Adventure Atelier, am traversat câmpurile de la București spre Ploiești, apoi de pe malul Teleajănului am urcat deasupra barajului de la Măneciu. De aici am urmat drumul spre Tabla Buții. Pajiștile pline de flori de câmp ne-au însoțit plimbarea cu parfumul lor până pe înălțimile care ne-au dus la granița dintre Muntenia și Transilvania.
Am făcut un popas la 1472 de metri – pe Vârful lui Crai -, iar apoi am luat prânzul pe platoul unde se află Cimitirul Eroilor. Ne-am continuat traseul spre Comandău, prin Pasul Boncuța, desigur fără să ratăm cele două Urlătoare și Zimbrăria de la Acriș.
Comandăul ne-a întâmpinat răcoros înainte de asfințit, așa că ne-am încumetat să facem o “vizită” până la Stația Meteo de pe Vârful Lăcăuți (1777 de metri). Spre deosebire de alți ani, urcarea spre vârf a fost mai “neprietenoasă”, iarna și primavara trecute au lăsat în urma lor ravene și mult bolovăniș pe drumul abrupt care ne-a arătat calitățile mașinilor. Am reușit ca la asfințit să scrutăm cu privirea Carpații de Curbură de la înălțimea Lăcăuțiului.
Am coborât înapoi la pensiune și ne-am încheiat o zi plină cu o gustoasă supă de gulaș cum numai la Comandău se mănâncă. Administratorul pensiunii – un ungur uscat cu trăsături tăioase și mustața îngălbenită – extrem de politicos și amabil – ne-a avertizat să nu ieșim “pe afară că de două zile ursul doarme prin vecini”. “Este o vorbă: berea nu-i băutură, femeia nu-i bărbat și cu ursul nu-i de joacă!”, ne-a spus zâmbind pe sub mustața stufoasă administratorul. “Oamenii sunt de vină că vin urșii în sat. Noi ne-am dus peste ei”, a încheiat omul discuția și apoi și-a văzut de ale lui.
În ziua a doua a aventurii, am coborât către munții Buzăului, până la Varlaam, iar de aici, pe Tainiță, un frumos drum care te trece pe partea cealaltă a muntelui, pe Valea Slănicului, la Lopătari. Am găsit muntele de sare mai alb ca niciodată, iar Slănicul atât de sărat încât își săpase ravene albe, cristalizate în albie.
Și cum nu poți să vii la Buzău fără să treci și pe la Vulcanii Noroioși, am tăiat dealurile și de la Lopătari, am pornit spre pâcle, pe un drum de poveste. Un drum care îți pune în palmă toată frumusețea ținutului Buzăului, cu munții îmbrăcați în păduri și dealurile de un verde catifelat la poalele lor.
Cu Vulcanii am încheiat un weekend extraordinar. În total 450 de kilometri de drumuri puțin circulate, forestiere și de creastă, 4 județe și multă voie bună marca Călăuza Offroad, alături de Adventure Atelier.
Mulțumim Adventure Atelier pentru o superexperiență Discovery 2!
Călăuza te ajută mereu cu trasee frumoase, aici, în țara ta necunoscută!
Tags: excursiiture offroadweekend liber
- Next Unde este cel mai frumos loc din România? Locul secret unde se aude ecoul liniștii
- Previous Tură de o zi. Bucură-te de o aventură offroad și descoperă Vulcanii Noroioși! / One day adventure: Muddy Volcanoes