În Țara Buzaielor dealurile se acoperă unul cu umbra altuia, ridicându-se semețe către înălțimile Ciucașului și Siriului. Apa Buzăului străbate Vama și se întoarce ca să se înece în barajul de pământ de la Siriu.
Am poposit la Brădet, lângă Întorsura Buzăului, la Pensiunea Brădet. Un loc unde se mănâncă foarte bine și cu prețuri acceptabile.
Camerele sunt amenajate după specificul locului, cu mobilier din bușteni făcut cu bun gust. Prețurile pentru cazare sunt cuprinse între 100 și 140 de lei camera/ noapte, iar un apartament costă 200 de lei, însă prețul este corect.
După ce te adăpi din liniștea dealurilor molcome ale Țării Buzaielor cobori către Țara Buzăului și Țara Luanei. Prima care te întâmpină este Cascada Cașoca. Imedia după Barajul Siriu, primul drum la stânga. După vreo 10 kilometri, ajungi la Cascada Cașoca, în Masivul Podul Calului. Nu este chiar la drum, așa că trebuie să fii atent să nu ratezi indicatorul.
Cascada are o cădere spectaculoasă de câțiva metri, iar “vana” în care se prăvălește cu vuiet apa Cașocii este de un verde smarald sclipind în căușul stâncilor rotunjite.
În partea stângă, există o deschizătură despre care localnicii spun că ar fost folosită ca ascunzătoare de haiducul Gheorghilaș, care ar fi fost unul dintre pandurii din oastea lui Tudor Vladimirescu. Oamenii din Gura Teghii, localitate din apropiere, îl sărbătoresc pe Gheorghilaș în fiecare an, în ultima duminică a lunii mai.
- Previous Țara Buzaielor (I): Rezervația naturală “Valea Zimbrilor” din Acriș și Urlătoarea roșiatică